İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Röportajlar

Bünyamin Sürmeli Röportajı (2016)

Bünyamin Sürmeli Röportajı (2016)
5
+ - 0

Bünyamin Sürmeli Röportajı

CNN Türk Meteoroloji Editörü, Meteoroloji Mühendisi namıdiğerHavayı koklayan adamBünyamin Sürmeli ile ağırlıklı olarak kışa yönelik gerçekleştirilen röportaj…

Bünyamin Sürmeli’ye yöneltilen başlıca sorular:

Pastırma yazı nedir?

Kasım ayı nasıl geçecek?

Bu kış nasıl geçecek?

bunyamin-surmeli-roportaj-pastirma-yazi Bünyamin Sürmeli Röportajı (2016) Röportajlar

Pastırma yazı nedir?

Pastırma yazı veya diğer bir adıyla pastırma sıcakları, normalde ekimin son haftasıyla  kasımın ilk iki hafta içerisinde kendisini gösteren bir dönemdir. Bu dönem yüksek basınçlı günler ve yüksek basıncın getirdiği hava koşullarının oluştuğu günlerle geçer. Pastırma yazı döneminde yüksek basınç sebebiyle yağış olmuyor, gündüzleri açık, ılık bir hava geceleri ise soğuk hava oluyor ve hava genel olarak kirli oluyor.

Gündüz sıcak, gece soğuk geçmesi bu aya ismini veren pastırma yazının tipik özelliğidir. Bu dönemde pastırma için elverişli şartlar oluşur. İç bölgeler güne soğuk ile başlar; öğlen vakitleri ısınır, gece tekrar soğur. Pastırma üreticileri de böyle hava koşullarını bekler. Pastırma sıcakları dönemini genel olarak bu şekilde anlatabiliriz. Bu yıl pastırma yazı biraz kesintilere uğrayacak. Ara ara soğuk sayılabilecek sistemlerle kesintiler olacak.

 

bunyamin-surmeli-kasim-nasil-gececek Bünyamin Sürmeli Röportajı (2016) Röportajlar

Kasım ayı nasıl geçecek?

“Kasım ayı nasıl geçecek” sorusuna kısaca şöyle yanıt verebiliriz. 13-14 Kasım civarı bir soğuk hava dalgası var. Bu soğuk hava dalgası kasım ayı başında yurdumuzu etkileyen soğuk hava dalgası gibi sıcaklıkları indirir mi belirginleşmedi, ancak pek indirmeyecek gibi duruyor. Kasım ayının geri kalanında ise tablo net değil.

 

bunyamin-surmeli-kis-tahmini Bünyamin Sürmeli Röportajı (2016) Röportajlar

Bu kış nasıl geçecek?

Bu yıl kış nasıl geçecek sorusuyla ilgili ilk öngörüler balkanlar ile yurdumuzda kışın çok sert geçeceği yönündeydi. Son 30-40 gündür modellerdeki görüntü değişti. Balkanlar ile yurdumuzda kışın daha hafif, hatta ılık geçeceği şeklindeydi. Güvenilir kaynak modellerde son 30-40 gün bu şekilde sıcaklıkların normallerin üzerinde olacağı bir kış tablosu vardı.

Şimdi birkaç haftayı kapsayan en son verilerde ise, bulunduğumuz coğrafya için iki tablo karşımıza çıkıyor. Birincisi, kış gibi bir kış yaşanacağı yani mevsim normallerinde bir kışın yaşanacağı; ikincisi ise mevsim normallerinin üzerinde bir kışın yaşanacağı… Mevsimsel tahminlerde, artık bulunduğumuz coğrafya için sert kış tablosu sunan model kaynağı neredeyse hiç kalmadı. Bizler de günlük tahmin yaptığımız modeller gibi, mevsimsel tahminlerde de bu modeller çerçevesinde incelemeler yaparak uzun vade tahminlerde bulunuyoruz. Uzun vade tablo aktaran bu modellerdeki görüntü ve değişimler bu yıl bu şekildedir, son veriler mevsim normallerinde ya da biraz üzerinde geçecek bir kış öngörüsüdür.

Kışın sert geçip geçmediği konusunda toplum için en önemli belirleyici husus, kışın hafızalarda yaptığı etkidir. Örneğin, değerler itibariyle bütün kış mevsimi hafif geçse ancak bir iki tane hayatı durduracak şekilde sert kar sistemi gelse insanlar o yıl için sert bir kış geçti ifadesi kullanıyor. Kış ile ilgili ortalama ne kadar mevsim normallerinin üzerinde çıksa da bu şekilde sert kar sistemleri hafızalarda belirleyicidir.

Sıcaklık ortalamalarını belirleyen sıcaklıklardaki standart sapmadır. Burada şu soru önemlidir: Bu sapmalar küçük dalgalanmaları şeklinde mi gidiyor yoksa büyük dalgalanmalar şeklinde mi gidiyor? Bu dalgalanmalar büyük şekilde giderse; ne kadar mevsim normallerinde ya da üzerinde sıcaklıklarla geçireceğimiz bir kış olsa da kar yağışı alabileceğiz ve hatta sert bir kış geçirebileceğiz bir kış ihtimalinin ortaya çıkması demektir…

 

bunyamin-surmeli-kar-tahmini Bünyamin Sürmeli Röportajı (2016) Röportajlar

Bu kış için böyle ihtimal var mı?

Sıcaklıklardaki sapmaların büyük dalgalanmalar şeklinde gitme olasılığı bu kış için de var. 2015 yılının sonlarından beri sıcaklıklar çok büyük dalgalanmalarla gidiyor. Örneğin, 2 günde sıcaklık 15 derece birden düşüyor veya 15 derece birden yükseliyor. Sıcaklığın 15 derece düşmesi veya 15 derece yükselmesi demek çok ciddi bir değişimdir. Kış mevsiminde bir sıcaklığın normallerin 5-6 derece altına düşmesi demek birçok şehrin kar alabileceği ihtimalinin ortaya çıktığı bir durum demektir. Dolayısıyla bu sapmalar büyük olursa ki bu ihtimal var, bir yıldır bu durum değişmedi ve bu durumu değiştirecek bir görüntü de yok, sert bir iki sistem gelebilir. Ama genel ortalamaya baktığımızda çok sert diyebileceğimiz bir kış yok. Tekrarlıyorum, çok sert kış değil derken hiç kar almayacağız anlamına gelmemektedir.

 

bunyamin-surmeli-kis-nasil-gececek Bünyamin Sürmeli Röportajı (2016) Röportajlar

Bu kış sıcaklık ve yağış durumu

Özetle bu kış mevsimi; sıcaklık açısından mevsim normallerinde veya mevsim normallerinin biraz üzerinde geçmesi bekleniyor. Yağış açısından ise, mevsim normallerinde görünen bir tablo var.

Yazar Hakkında

Türkiye'nin İlk Meteorolojik Forum Sitesi

Yorum Yap