1. Ana Sayfa

Sonbaharda mutlaka görmeniz gereken 10 cennet


1
+ - 0

sonbaharda-mutlaka-gormeniz-gereken-10-cennet-4-300x150 Sonbaharda mutlaka görmeniz gereken 10 cennet

CELİL BOĞAZI

Konya’nın Cihanbeyli İlçesi’nin Kuşça beldesi sınırları içinde yer alan Celil Boğazı’ndaki peri bacaları, Kapadokya ve Narman’dakilerden çok farklı. Bir zamanlar bu peribacaları dinamitle patlatılıyor ve çıkan kaya parçaları ev yapımında kullanılıyordu. Şimdi belediye tarafından koruma altına alınmış durumda. 
Onca tahribata rağmen Celil Boğazı’na yayılmış peri bacaları tüm azametiyle zamana meydan okumaya devam ediyor. Başka hiçbir koruma statüsü olmayan bölgede kartallar, tavşanlar ve tilkiler gibi yaban hayvanlar da yaşıyor. Bir zamanlar ormanlık olan bu bölgede ağaçlar kesile kesile bitmiş. Bu yüzden erozyon da hız kazanmış. Celil Boğazı ve etrafı bir çöl görünümünde adeta. Ancak vadi bu dillere destan görünümünü de bu erozyona borçlu aslında. Binlerce yıllık yağmur ve rüzgâr işbirliği, bu muhteşem doğal anıtların günümüze ulaşmasını sağlamış. 
Celil Boğazı  faylarla çevreleniyor. Faylanmadan ötürü ezilen kısımlar daha kolay aşınmış, sert olan kesimler ise aşınmaya direnerek altındaki tabakaları da korumuş. Bölgede erozyona karşı ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor. Küçük vadilerden sızan sular bu ağaçları sulamaya fazlasıyla yetiyor. Damlama yöntemiyle ağaçları çok fazla su harcamadan sulayabiliyorlar. 
Bölgede çok fazla ağaç olmadığı için sonbahar renklerini izleyecek fazla bir yer yok. Ancak boğazın kırmızıya çalan toprak rengi sonbahar ışıkları altında daha doygun gözüküyor. Bu bölge en güzel fotoğraflarını sonbaharda akşam güneş batmadan önceki bir saat içinde veriyor. Bu saatlerde ışık o kadar güzel ki her peribacasına bir isim vermek mümkün. Kuşça’daki peribacalarından birinin tepesinde sanki bir kaplan oturuyor, doğa bir diğerine kaplumbağa şeklini vermiş, bir diğeri Artemis heykelini andırıyor, biri de çaydanlık. Yani her birinden başka şekiller çıkartmak mümkün.


Notice: Undefined variable: category_ids in /home/havafor/public_html/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/related-posts.php on line 66

Yazar Hakkında

Türkiye'nin İlk Meteorolojik Forum Sitesi

Yorum Yap