İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Haberler

2009 Marmara ve İstanbul Sel Felaketi

2009 Marmara ve İstanbul Sel Felaketi
17
+ - 0

İstanbul’da Sel Felaketi

İstanbul’da en fazla yağış ne zaman görüldü” sorusunun cevabı olarak yakın tarih için eylül 2009 gösterilebilir. Tarihler 8 Eylül 2009 Salı gününü göstermekteydi… Tekirdağ ve İstanbul civarında sağanak yağmur etkisini arttırmaktaydı. Yağış 8 Eylül 2009 Salı günü özellikle Tekirdağ çevresinde çok kuvvetli görüldü. Kuvvetli yağış nedeniyle Tekirdağ’da sel oldu, 7 kişi yaşamını yitirdi.

İstanbul‘da ise 9 Eylül 2009 Çarşamba günü aşırı yağış görüldü. İstanbullular artık afet boyutuna ulaşacak yağmur ile karşı karşıya kalmıştı. Birçok dere taşmıştı ve üzerine kuvvetli yağmur devam etmekteydi. Bütün bu etmenler neticesinde, aşırı yağış ile birlikte İstanbul’da tarihe geçecek, uzun yıllar unutulmayacak sel felaketi yaşandı. Yaşanan bu sel felaketinde araçlar tamamen suya gömülmüştü, araçların içerisinden çıkamayan birçok insan suda boğularak yaşamını kaybetmişti.

2009-marmara-istanbul-sel 2009 Marmara ve İstanbul Sel Felaketi Haberler

2009 eylül ayındaki bu sel felaketinde, bölgeye saatte metrekareye 90 kilogram yağış düştü. Eylül ayı ortalaması 45 kg iken, Çarşamba sabahı İkitelli bölgesine 1 saatte 90 kg yağış düşmesi bu felaketi beraberinde getirdi.

istanbulun-gobeginde-afet 2009 Marmara ve İstanbul Sel Felaketi Haberler

Yağışların ve sel felaketinin özellikle görüldüğü İkitelli, Halkalı, Çatalca ve Silivri’de birçok insan öldü. İstanbul’da toplam 24 kişi bu sel felaketinde yaşımını kaybetti.  Bu sel felaketinde toplam 31 kişi yaşamını yitirdi!

2009 Selinden Bazı Görüntüler:

9-eylul-2009-istanbul-yagmuru-i99942 2009 Marmara ve İstanbul Sel Felaketi Haberler

eylul-istanbul-sel-yagmur 2009 Marmara ve İstanbul Sel Felaketi Haberler

istanbuldaki-en-buyuk-sel 2009 Marmara ve İstanbul Sel Felaketi Haberler

9-eylul-2009-sel-felaketi 2009 Marmara ve İstanbul Sel Felaketi Haberler

O günkü basından;

“Kentte iki gündür yaşanan sel nedeniyle ölü sayısı 26’ya yükseldi. Bu kişilerden 2 kişi Çatalca’da, 1 kişi Silivri’de dün yaşamını yitirmişti. Özellikle sabah saatlerinden itibaren Başakşehir, Bağcılar ve Küçükçekmece’de etkili olan sağanak yağış nedeniyle, Ayamama, Tavukçu ve Hamam dereleri taştı. Derelerin taşması sonucu, Basın Ekspres Yolu ulaşıma kapanırken, çok sayıda TIR ve araç sel sularına kapılarak sürüklendi. Birçok vatandaş da araçlarında, evlerinde ve iş yerlerinde mahsur kaldı; bazıları da sel sularına kapıldı.
Mahsur kalan vatandaşlar askeriye, itfaiye, belediye ekiplerince, helikopterler, botlar ve iş makineleriyle kurtarıldı. Çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı; bodrumlarda, fabrikalarda, iş yerlerinde, imalat merkezlerinde yapılan temizlik çalışmaları sonucu yeni ölüm hadiseleriyle karşılaşabileceğinden endişe ediliyor. Ayrıca, selde kaybolan 9 vatandaşın aranmasına ilişkin çalışmalar da sürüyor.”

Yazar Hakkında

Türkiye'nin İlk Meteorolojik Forum Sitesi

Yorum Yap