22-25 Ocak 2004 Kar Yağışı
Ocak 2004 Kar…
22-25 Ocak 2004 tarihlerinde valilik görevini yürüten Muammer Güler , “açıkçası yaklaşan iki basınç sisteminin İstanbul üzerinde kesişecek olması bizi ürkütüyor” ifadesini kullanmıştı. 22 Ocak 2004 Perşembe günü öğlen saatlerinde başlayan kar yağışı, akşam saatlerinden itibaren kuvvetli rüzgarla birlikte tipi şeklinde etkili olmuştu. Kar yağışı her geçen saat etkisini arttırmıştı ve şehirde artık hayat durma noktasına gelmişti. 23-24 Ocak 2004 tarihinde saatteki hızı 120 kilometreye kadar çıkan rüzgar birçok evin çatısını uçurmuş, elektrik direkleri devrilmiş ve bazı ilçeler günlerce elektriksiz kalmıştı. Hatta bazı ilçelerde su kesintileri bile olmuştu.
22-25 Ocak 2004 tarihlerinde belediye başkanlığı görevini yürüten Ali Müfit Gürtuna: “Suda bizim şebeke ve işletme olarak hiçbir problemimiz yok. Su kesikliğinin sebebi enerji, elektrik kesintisidir. Elektrik geldikçe de su verme işlemimiz devam edecek. Avrupa’da da şiddetli fırtına oluyor. Su basıyor, elektrik hatları devriliyor, filan… Burada İstanbul’a elektrik getiren ana hatlarda fırtına sebebiyle aksaklık oldu. Elektrikteki aksama sebebiyle suda aksama oldu. Yoksa suda bir problem yok. Barajlarımızda, şebekemizde, işletmemizde bir problem yok. Elektrik kesilince pompa istasyonları çalışmayınca su kesiliyor. Olay bu.. İstanbul’da hiçbir kamu kurumu ve yetkilisi birbirini suçlamıyor. Bu çok güzel bir şey. Ve hep dayanışma halindeyiz. Destek veriyoruz birbirimize… Başta sayın valimiz ve koordinasyonunda hiçbir dayanışma problemimiz yok. Ancak tabi ki hepsini ayrı ayrı herkese sorumluluk alanı var. Birinci derecede yapması gereken işler var. Biz de birinci derecede onlardan sorumluyuz.” şeklinde açıklamada bulunmuştu.
23 Ocak 2004 tarihinde basına röportaj veren vatandaşın biri de şu ifadeleri kullanmıştı: “İki gündür doğalgaz alamıyoruz. Küçükyalı’da çoluk çocuk hepimiz donduk. Isınmayı bırakın, sıcak çay-çorba içemedik. Bizler doğal gaza bunun için mi geçtik? Anadolu yakasına gaz verilemediğini tv haberlerinden öğreniyoruz. Odun, kömür, soba almamızı tavsiye ederler mi? ”
TEM karayolu ise tam 14 saat boyunca ulaşıma kapalı kalmıştı, insanlar araçlarında mahsur kalmıştı.
Kar yağışının yanında rüzgar o kadar kuvvetliydi ki, Boğaziçi köprüsünün 236 askı halatından biri rüzgar hızı 122,3 km/saat iken bağlantı lehvası kırılarak kopmuştu.
24 Ocak 2004 tarihinde NTV Haber o gün haberi şu şekilde duyurmuştu:
Paylaş:
2 comments