Avar Kar Fırtınası Ne Zaman Gelecek? Avar Ne Demek?
Avar kar fırtınası, 21-28 Ocak tarihleri arasında ülkemizde etkili olması beklenen kar yağışlı ve fırtınalı soğuk hava dalgasına verilen addır. Avar, eski Türkçe’de heybetli anlamına gelmektedir. 21-28 Ocak tarihlerinde beklenilen kar yağışlı hava dalgasının ülkenin büyük bir kısmında etkili olması beklendiğinden bu isim verilmiştir. Avar kar fırtınası; Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin tamamında etkili olması bekleniyor.
Cuma gününden itibaren Avar soğuk hava dalgası Doğu Avrupa ve Balkanlar üzerinden yurdumuza giriş yapacak. Cuma günü Trakya kesiminde saat 4 ile akşam 8 arası kar yağışları bekliyoruz. Sınıra yakın yerlerde beyazlamalar olabilir. İstanbul, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa gibi tüm Marmara Bölgesi şehirlerinde ise Cuma akşamı 22:00 ila Cumartesi sabah erken saatler arasında kar yağışları bekliyoruz. Bu yağışlar genellikle lapa lapa yumuşak kar şeklinde olacak. Rakımı yüksek yerlerde ise Cumartesi gecesi beyaz örtü oluşacaktır. Cumartesi öğlen ile akşam arasında Trakya kesimi, Çanakkale ve İstanbul çevrelerinde yağışların mola vermesi bekleniyor. Yağış hattı gece saatlerinde Ankara, Eskişehir, Afyon, Bolu gibi iç bölgelerimize ilerleyecek. Buraları bembeyaz yapacak gibi duruyor. Cuma gecesi Türkiye’de birçok kar sever uykusuz kalacak. Marmara’nın doğusu ile Batı Karadeniz ve İç Anadolu’da yoğun kar yağışı geçişleri bekliyoruz.
Cumartesi gece saatlerinden itibaren ise İstanbul ve çevrelerinde Deniz Efekti Kar desteğinin de devreye girmesini bekliyoruz. Bu şekilde Cumartesi gece saatlerinden itibaren megakentte yoğun kar yağışları görülebilir. Cumartesi gecesi ile Perşembe arasında İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce, Bolu çevreleri ile tüm Karadeniz hattında aralıklarla yoğun kar yağışları bekliyoruz. Pazarı Pazartesine bağlayan gece ise şimşekli, gök gürültülü kar yağışları görülebilir. Avar kar fırtınasının en etkin gecelerinden biri Pazar gecesi ile Pazartesi sabah erken saatler olacak gibi duruyor. Bakın 500 milibarda -41 dereceler İstanbul ve çevresinde dolaşıyor.
Özellikle Batı Karadeniz açıklarında oluşma ihtimali bulunan mezosiklon, yani tam Avar Kar Fırtınası karaya çıkacağı noktaya göre İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Düzce, Bartın, Zonguldak çevrelerinde bir piyango gibi yoğun kar yağışlarına neden olabilir. Geçen yıl Tulpar sistemimizde mezosiklon oluşumu görmüştük. Kocaeli çevresi kara gömülmüştü. Bu siklonun vuracağı yer 1 günde 30 cm kar alabilir. Bu hassas konuyu sosyal medya hesaplarımızdan ve sitemizden takip edebilirsiniz.
Avar soğuk hava dalgası o kadar kuvvetli ve geniş alana yayılıyor ki, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde bile karla karışık yağmur ve kar yağışlarına neden olabilir. Uzun zamandır kar göremeyen Marmaris, Çeşme, Bodrum gibi İzmir, Antalya, Muğla, Mersin, Adana gibi şehirlerimiz de kar alabilir. Bu şehirlerde yaşayan takipçilerimiz de kar tanelerini görecek gibi duruyor.
Pazar gününe baktığımızda, Akdeniz üzerinden yağış desteği ile bölgenin yüksek kesimleri, Konya, Sivas, Kayseri gibi İç Anadolu’da yer alan birçok şehir ile Kahramanmaraş, Gaziantep gibi şehirlerimizde yoğun kar bekliyoruz. Tahminlerimize göre, 21-28 Ocak tarihlerinde etkili olmasını beklediğimiz Avar Soğuk Hava Dalgası ile yurtta neredeyse tüm şehirlerde kar görülmüş olacak.
Ayrıca uzun vade tahminlere de değinmek isteriz. Yılbaşında uzun vade tahminlerimize göre Ocak ayının yarısından sonra Şubat ayı başına kadar uzun soluklu soğukların etkisine girebileceğimizi belirtmiştik. Bu tahminlerimizi revize ederek Şubat ayının 3. haftasına kadar soğukların molalarla devam edebileceğini belirtelim. Uzun vade tahminlerde Şubat ayının yurdumuz için çetin geçeceği tahmin ediliyor.
Peki bu soğuklar nasıl geliyor? Azor yüksek basıncı bu şekilde yukarı tırmanmakta ve ülkemize doğrudan kutup soğuklarının kapısı açılmaktadır. Soğuklar Doğu Avrupa üzerinden Balkanlar’dan adeta ülkemize oluk oluk akmaktadır. İşte bu trend uzun bir müddet devam edecek gibi gözüküyor. Son yıllarda kar severlerin özlediği bir trenddi.
Avar soğuk hava dalgası neticesinde, İstanbul’da Avrupa yakasında biraz daha az kar örtüsü olmakla birlikte il genelinde 5-15 santimetre, yüksek kesimler ile Sarıyer, Beykoz, Şile gibi kuzey ilçelerde 15-35 santimetre; Kocaeli, Sakarya, Bursa ile Batı ve Orta Karadeniz’de il merkezlerinde 10-25 santimetre, yükseklerde 25-50 santimetre; Ankara, Eskişehir ile İç Anadolu genelinde şehir merkezlerinde 10-20 santimetre, yükseklerde 20-30 santimetre; Akdeniz’in yüksek kesimlerinde, Toroslar’da 40-70 santimetre; Kahramanmaraş, Gaziantep çevrelerinde şehir merkezinde 20-30 santimetre, yükseklerde 30-50 santimetre kar örtüsünün oluşması tahmin ediliyor.
Son gelişmeleri forum sitemizden binlerce üye yorumlarıyla takip etmeyi unutmayın.