Ne Yaptık Biz Bu Dünyaya? Dünya CO2(Karbondioksit) Salınımı

Hava Forum 5 dakika okuma
Ne Yaptık Biz Bu Dünyaya? Dünya CO2(Karbondioksit) Salınımı

Atmosferdeki Karbon Salınımı


Scripps Institution of Oceanography'den yapılan açıklamaya göre 1958'den beri yıllık olarak ölçülen atmosferdeki ortalama karbon düzeyi, milyonda parçacık itibariyle en tehlikeli düzey olan 400 ppm'i kalıcı olarak aşmış durumda. Yani burdan geriye dönüş olması neredeyse imkansız...


 

PPM Nedir?


PPM, Atmosferde'ki karbondioksit değeri anlamına geliyor. PPM değerinin yüksek olması küresel ısınma ve pek tabiki havadaki oksijen kirliliğine neden olmaktadır ve buna karşı bir önlem alınmazsa insanların yakın geleceği ölümdür demek oluyor.


 

 

 

Karbon salınımının sonuçları ne olacak? 


dunya-atmosfer-karbondioksit-salinimi

Nesil Tükenmeleri Hızla Artması...


nesli-tukenen-canlilar İklim değişikliği nedeniyle The Nature Conservancy 'nin yaptığı tahminlere göre 2050 yılına kadar Dünya üzerindeki türlerin %25 'inin neslini tükeneceği söyleniyor.

Besin Zinciri Bozulması...


besin-zinciri-tablosu Canlıların tükenmesinin sonucunda besin zinciri dengesi tümüyle bozulacak.Örneğin ; Kuzey Kutbu'nda yükselen su sıcaklığının zooplankton,morina,deniz yosunu vb. canlıların yaşamlarını ciddi manada etkileyeceği yönünde.Dolayısıyla bu canlıların etkilenmesi tüm zinciri bozulmasına neden olacaktır.Kutup ayılarının neslininin sonunu getirebilir.Son 50 yılda Alaska ve Batı Kanada genelinde ortalama sıcaklığın yaklaşık 14°C yükseldiği gözlemlenmiştir.


 

Yükselen Deniz Seviyesi...


deniz-seviyesinin-yukselmesi Yakın gelecekte insanlar ve diğer türler arasında katastrofik deniz seviyesindeki değişimlerden etkilenecektir.Isıl genleşme sonucu buzullar eriyeceğinden birçok sahil bölgeleri sular altında kalacatır.2100 yılına kadar sadece ABD 'de 13 milyon insan yükselen su seviyesi yüzünden evlerini kaybetmeleri bekleniyor.Zaten günümüzde su seviyesi yükselmesi başlamış bulunuyor .(Pasifik Okyanusun bazı adaları)

Okyanus Asitleşmesi ve Mercan Beyazlaşmaları...


okyanus-asitlesmesi

mercan-beyazlasmalari Çevre sağlığında çok önemli barometrelerinden kabul edilen okyanus asitliği su ekosistemini ciddi ölçüde etkilemektedir.Okyanusların havadaki karbondioksidin absorbe etmesi sebebiyle oluşan okyanus asitleşmesi sonucunda okyanus ekosistemi yani deniz altı yaşam sona erebilir.Su sıcaklığı arttıkça mercanlar geniş alanlara yayılmaya eğilim gösteriyorlar bu onların ağarmasına neden oluyor .Bilim adamları bu ağarma olaylarının okyanus ekosistemi üzerinde uzun ömürlü izler bırakacağı kanısında.


mepqm4

İklim bilimcilerin konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre gezegenimizin atmosferindeki CO2 oranının uzun yıllar boyunca bu düzeyin altına düşmesi mümkün görünmüyor. Yapılan ölçümlerden bildiğimiz kadarıyla CO2 düzeyi sanayi devriminden beri düzenli olarak artsa da, yerküre bundan ancak üç ile beş milyon yıl öncesinde bu denli yüksek bir karbondioksit oranına sahip olmuştu.


Araştırmacılar El Nino gibi doğa olaylarının yarattığı sıcaklık etkisinin bu artışta bir rolü olduğunu söyleseler de asıl etkinin insanların yol açtığı karbon salınımı nedeniyle olduğunu belirtiyorlar.


Karbon salınımını azaltmaya yönelik uluslararası anlaşmalar açısından dünya liderleri için de önemli bir uyarı olarak değerlendirebileceğimiz bu en yeni tespitin, iklim değişikliğine karşı hepimizin daha da duyarlı olmamıza yardımcı olacağını umuyoruz.


http://forum.havaforum.com


Kaynak: http://motherboard.vice.com/read/goodbye-world-weve-passed-the-carbon-tipping-point-for-good
atmosferde ppm Atmosferdeki Karbon Salınımı Karbon salınımının sonuçları Karbondioksit salınımının sonuçları ppm karbon nedir ppm nedir