Çiy / çiğ noktası (dewpoint) havadaki nemi ifade etmek için kullanılan bir başka ölçüdür. Hava soğudukça, su buharından yeterli enerji serbest bırakılarak yoğunlaşma yani sıvılaşma başlar. Bu işlem, buharlaşma işinin tam tersidir. Nasıl ki, su buharlaşırken yeterli enerjiyle buhar haline geçiyorsa, yoğunlaşma sırasında da enerji kaybedilerek tekrar su haline dönüşmektedir. İşte suyun buhar halinden tekrar sıvı haline dönüştüğü sıcaklık derecesi, çiy noktası derecesidir. Başka bir ifadeyle söylemek gerekirse, hava soğudukça oransal nem artar ve %100’e ulaştığında ise yoğunlaşma başlar. İşte, oransal nemin %100’e ulaştığı sıcaklık derecesi çiy noktası indeksini gösterir.
Bilgilerin devamı için konunun devamını okuyunuz.
Eğer, çiy /çiğ noktası artıyorsa sadece havadaki nem miktarı artmaktadır. Ancak, oransal nem artıyorsa sıcaklık ve nemin her ikisinde de artış var demektir. Çiy/çiğ noktası değeri hiçbir zaman sıcaklık derecesinin üstünde olamaz. Doyum halinde, örneğin %100 oransal nemde, sıcaklık ve çiy/çiğ noktası değerleri aynıdır. Çiy/çiğ noktası dereceleri insanların sıcaklığı nasıl hissettiklerini göstermek için kullanılmaktadır.
Çiy / çiğ noktası değerinin insanlar üzerindeki etkisi :


Cig noktasi eksi oldugunda yeni taze filizleri don tuatarmi