Şimdi yükleniyor

Diyagramlar Nasıl Okunur?

diyagramlar-nasil-okunur Diyagramlar Nasıl Okunur? Bilgiler

Diyagram, çeşitli modellerin çalıştırdığı senaryoların, çeşitli değerler(850 hPa sıcaklığı, yağış, basınç vs.) üzerindeki sonuçlarının gözlemlenebildiği grafiktir. Örneğin GFS modelinin 00z, 06z, 12z, 18z olmak üzere günde 4 çalıştırması, ECMWF modelinde ise 00z ve 12z olmak üzere günde 2 çalıştırması mevcuttur. GFS her güncellemede ana çalıştırma, kontrol çalıştırması ve bunlara ek 20 senaryo çalıştırması yapar ve tüm senaryolar diyagrama yansır. ECMWF ise her güncellemede ana çalıştırma, kontrol çalıştırması ve bunlara ek 50 senaryo çalıştırması yapar ve tüm senaryolar diyagrama yansır.

Diyagramlar Nasıl Okunur ? 

gfs-diyagrami-nasil-okunur-300x284 Diyagramlar Nasıl Okunur? Bilgiler

Örnek GFS diyagramında, solda siyah kutu içine alınmış +30 ila -45 arasında değerler bulunan derece cinsinden sıcaklık skalası, sağda ise kahverengi kutu içine alınmış 0 ila 75 mm arasında değerler bulunan yağış skalası bulunmaktadır. Alt kısımda ise gri kutu içine alınmış çeşitli renklere sahip senaryolar, kırmızı renge sahip tüm senaryoların ortalaması, lacivert renge sahip kontrol çalıştırması ve siyah renge sahip ana çalıştırma gösterilmektedir. Senaryoların rengi diyagramın yayınlandığı siteden siteye değişebildiği için, hangi senaryonun hangi renge sahip olduğunu belirlemek için gerektiği durumlarda çeviri yapılmalıdır.

Grafiğin ortasında ise alttaki tarihe göre senaryoların ilerlemesini izleyebilmekteyiz. Kırmızı kutu içine alınmış kısımda 850 hPa(yaklaşık 1500 metre) sıcaklığı senaryolarının tarih ilerledikçe izlediği yolları görmekteyiz. Burada, altta bulunan senaryo renklerinden hangi senaryonun hangi tarihte hangi sıcaklığa sahip olduğunu analiz edebilmekteyiz. Hangi sıcaklığa sahip olduğunu ise solda bulunan sıcaklık skalasından tespit edebiliriz. Kırmızı renkli ortalama senaryosu ise tüm senaryoların ortalaması olup, ileri dönemler için ciddi bilgi vermektedir.

Yine diyagramın ortasında yeşil kutu içerisine alınmış kısımda 500 hPa(yaklaşık 5500m) sıcaklığının tarihe göre değişimini izlemekteyiz. Yine burada hangi senaryonun hangi tarihte hangi sıcaklığa sahip olduğunu analiz edebilmekteyiz ve sıcaklık tespitini yine solda bulunan sıcaklık skalasından yapabilmekteyiz. Burada da kırmızı renkli tüm senaryoların ortalaması olan senaryo ileri dönem hakkında ciddi fikir vermektedir.

Diyagramın orta-alt kısmında ise mavi kutu içine alınmış kısımda precipitations adı altında yağış senaryolarını görmekteyiz. Burada yağışın tarihe göre değişimini görebiliriz. Hangi senaryonun hangi tarihte ne kadar yağış miktarına sahip olduğunu analiz edebilmekteyiz ve yağış miktarının tespitini sağda bulunan yağış skalasından tespit edebilmekteyiz.

GFS diyagramında bir küçük dipnot daha bulunmakta; bazen diyagramın alt kısmında bulunan pembe kutu içine alınmış kısımda kar ikonu ve %sayı bulunmaktadır. Bunun anlamı yukarıda bulunan sıcaklık ve senaryolarının kar yağışına uygun durumda bulunması halinde kar ihtimali olarak paylaşılmasıdır. Örneğin 20 senaryo bulunan diyagramda 2 senaryo kar şartlarına uygunsa aşağıda kar ikonuyla birlikte %10 ihtimal belirtilecek veya 20 senaryo bulunan diyagramda 10 senaryo kar şartlarına uygunsa bu ihtimal kısa hesaplama sonucu %50 olarak alt kısımda belirtilecektir.

ecmwf-diyagrami-nasil-okunur-300x188 Diyagramlar Nasıl Okunur? Bilgiler

Yukarıda bulunan örnek ECMWF diyagramında ise alt kısımda sarı kutu içerisine alınmış kısımda tüm senaryoları ve hangi senaryonun hangi renge sahip olduğunu görmekteyiz. 50 tane senaryo yanında, kontrol senaryosunun mavi renge, ana çalıştırmanın sarı, ortalama senaryosunun ise kırmızı renge sahip olduğu belirtiliyor.

Diyagramın ortasında ise beyaz kutu içine alınmış kısımda 850 hPa sıcaklığının çeşitli senaryolarda tarihe göre değişimini görebilmekteyiz. Burada bulunan senaryo renklerinden hangi senaryonun hangi tarihte hangi sıcaklığa sahip olduğunu tespit edebilmekteyiz. Sıcaklığın tespiti solda bulunan sıcaklık skalasından sağlanmaktadır. Kırmızı renkli senaryo ise tüm senaryoların ortalaması olup; yine önümüzdeki dönem hakkında iyi bir bilgi vermektedir.

Diyagramlara https://forum.havaforum.com/ adresine girip, en üstte bulunan diyagram sekmesinden ulaşabilirsiniz.

office 365 pro ürün anahtarı satın al

Share this content:

1 yorum

comments user
Dnhdhdnd

Yaa bana r