İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Sözlük

Kalıcı (toktağan) Kar Sınırı Nedir?

Kalıcı (toktağan) Kar Sınırı Nedir?
21
+ - 0

Kalıcı (toktağan) kar sınırını belirleyen faktörler

Toktağan nedir? Kutuplar çevresinde ve dağların yüksek kesimlerinde hava sıcaklığı düşük seviyelerde olduğundan yağışlar kar şeklindedir. Buralarda görülen bu kar yağışları neticesinde oluşan kar örtüsünün tümü yıl içinde eriyemez. Erimeden kalan bu mevcut kar örtüsüne kalıcı kar ya da toktağan kar denir. Kalıcı karların başladığı yüksekliğe kalıcı kal sınırı denir.

Kalıcı kar sınırı, enleme, yükseltiye ve bakı durumuna bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara gidildikçe kalıcı kar sınırı deniz seviyesine yaklaşır. Kalıcı kar sınırı Ekvator’da 5000-6000 metre, orta enlemlerde 2000-3000 metre, kutuplara yakın alanlarda 2000-1000 metre iken kutuplarda ise deniz seviyesindedir.

kalici-kar-siniri Kalıcı (toktağan) Kar Sınırı Nedir? Sözlük

Bakı faktörüne bağlı olarak kalıcı kar sınırı, bir dağın iki yamacında farklı yüksekliktedir. Kuzey Yarım Küre’de kalıcı kar sınırı bakı durumuna bağlı olarak kuzey yamaçlarda güney yamaçlara göre daha alçaktadır. Güney Yarım Küre’de ise kalıcı kar sınırı bakı durumuna bağlı olarak güney yamaçlarda kuzey yamaçlara göre daha alçaktadır. Çünkü güneş ışınları bakı durumuna bağlı olarak Kuzey Yarım Küre’ye güneyden, Güney Yarım Küre’ye ise kuzeyden gelir. Güneş ışınlarının etkisiyle de kalıcı kar örtüsü değişmektedir.

Yazar Hakkında

Türkiye'nin İlk Meteorolojik Forum Sitesi

Yorum Yap