Küresel Isınma Kutuplardaki Sera Gazı Depolarını Ortaya Çıkarıyor
Kötüden daha kötüye. Alaska Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından üstlenilen ve NASA tarafından finanse edilen bir araştırmaya göre, küresel ısınma Arktik permafrost’u(kutuplarda donan toprak) çözüyor ve bu da atmosfere sera gazı salıyor. Gerçekten kötü haber ise düşünülenden daha hızlı gerçekleşiyor olması.
Geçmişte, bir hayvan ya da bitki gibi bir karbon-temelli yaşam formu, Arktik’te öldüğünde, parçalanma zamanından önce donmuştur. Şimdi ise bölgedeki sıcaklıkların artması sonucunda, yeni çözülmüş Arktik toprağındaki mikroplar daha önce dondurulmuş halde olan organik yapıları parçalıyor. Parçalanma sonucu atmosfere karbondioksit ve metan salınıyor.
Aslında araştırmacılar bu süreci biliyorlardı fakat hesapta olmayan bir şey vardı. Erimenin bu kadar hızlı ilerleyeceği tahmin edilmiyordu. Isınma sonucu ani çözülme termokarst gölleri altında gerçekleşir. Toprağın derinliklerinde sıvı su yeraltındaki alanı daha önce işgal eden buzdan daha az hacme sahiptir. Toprak altında önemli miktarda buz eridiği zaman, bu su miktarını çoğaltır. Bu da arazinin çökmesini sağlayarak, bir termokarst gölü haline gelmesi için suyla dolu bir çöküntü yaratır. Ve ortamda eğer sıvı bir göl varsa, etrafındaki toprak tipik yavaş çözülmeden çok daha hızlı çözülür.
Uzmanlar “On yıllar içinde çok derin, on metreye kadar dikey çözülmeler elde edilebilir” diyor ve tahmin edilenden 2 kat hızlı ilerleyen bu erime hakkında fazla birşey yapılamayacağını ekliyorlar. Ortak görüş, karbon emisyonlarımızı azaltsak bile, ani çözülmenin büyük metan depolarını atmosfere salmaya devam edeceği şeklinde. En iyi forex şirketleri listesi için tıklayınız.
Paylaş:
Yorum gönder