Şimdi yükleniyor

Pastırma Yazı Nedir? Ne Zaman?

pastirma-yazi-nedir-ne-demek Pastırma Yazı Nedir? Ne Zaman? Sözlük

PASTIRMA YAZI NEDİR? PASTIRMA YAZI NE ZAMAN GÖRÜLÜR? PASTIRMA SICAKLARI HAKKINDA BİLGİLER…

Pastırma yazı, sonbahar mevsiminde genellikle ekim ayı sonuna doğru ile kasım ayının ikinci haftası arasında meydana gelen sıcak hava dalgasının etkili olduğu, sıcaklıkların mevsim normallerine göre daha yüksek seviyelerde seyrettiği gündüzleri güneşli, geceleri açık ve ayazlı günler için kullanılır.

Ülkenin bulunduğu coğrafyaya göre değişiklik göstermekle beraber pastırma yazı veya diğer ismiyle pastırma sıcakları yılda birkaç defa yaşanır. Bazı bölgelerde ise hiç yaşanmaz. Genellikle birkaç gün sürmekle birlikte bazen etkili olma süreci 7-10 günü bulabilir. Pastırma yazında bu periyotlarda, gündüz vakti hava sıcak ve güneşli olurken, geceleri açık ve ayaz olur. Hatta geceleri don olayları bile görülebilmektedir. Havalar özellikle akşamları hafif puslu ve rüzgarlı olur. Halk arasında özellikle gece etkili olan ayaz sebebiyle pastırma ayazı tabiri de kullanılır.

pastirma-yazi-ne-zaman-olacak Pastırma Yazı Nedir? Ne Zaman? Sözlük

Pastırma yazının fiziksel sebepleri bulunmaktadır. Bunların başlıcası, kutup kaynaklı soğuk hava kütlelerinin güneye inerken hareketsiz hale gelmesi ve bu şekilde sıcak yüksek basınç merkezi oluşturmalarıdır. Bu şekilde havanın dikey hareketi de engellenmiş olur. Bu zaman dilimlerinde havanın puslu olmasının en büyük sebebi ise alçak irtifalarda yoğunlaşan duman ve toz partiküllerinin engellenmesi ve hareketsiz hale gelmesidir. Pastırma yazı tabirinin kullanılmasının sebebi ise bu dönemde kışın tüketilen sucuk ve pastırma gibi yiyeceklerin hazırlanmasıdır.

[ilgiliicerik icerik_id=”1316″]

Anadolu’da Pastırma ayazı, pastırma yazı, pastırma sıcakları ifadesi kullanılıyor…

pastirma-sicaklari-nedir-ne-zaman Pastırma Yazı Nedir? Ne Zaman? Sözlük

Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse pastırma sıcaklarıyla ilgili şunları söyledi :

“Atalarımız yaklaşık 400 yıl önce seyahatlere, heybelerinde bozulmasın diye kurutulmuş etlerle çıkmışlar. Ayazlı havadan dolayı bu mevsimde kuruttukları et çok lezzetli olduğu için ismi ‘Pastırma Ayazı‘ demişler. Ama biz ‘Pastırma Yazı‘ diyoruz. Aslında ‘Pastırma Ayazı’ndan geliyor. Sebebi de şu; yazı anımsatan günler yaşanıyor.

Gündüzleri oldukça güneşli, sabah ilk saatlerde sis ve pus hadisesi gözüküyor.

Bu tarz havaların belirgin özelliğidir. Rüzgar hafif, insanları rahatsız etmiyor. Bu da ekim ayının sonu ile kasımın ortaları arasında görülüyor. Bazen yılda bir defa da oluşabilir. Üç gün yaşanıyor, arada bir iki gün hava tekrardan bozuyor, sonrasında bir 10 gün daha yaşanabiliyor.” diyor…

Paylaş:

6 comments

comments user
Kostak_kiz

kış geldi çattı sogumaya başladı havalar artık

comments user
Leyla

Şu sıralar pastırma yazı yaşanıyor,havalar çok güzel

comments user
vadi

pastırma değilde cehenem sıcağı var şuan bizim akdenizde 52 dereceyi bulan sıcaklıklar

comments user
Emre Eraslan

Bu makalenizi okurken keşke şuandaki mevcut sıcaklar yerine pastırma yazı gelse demek geliyor insanın içinden… Verdiğiniz değerli bilgilendirme için teşekkürler.

comments user
Nurettin Çakan

Bu site bilimsel değil de masal sitesi herhalde. Bkz ” fiziksel sebepleri bulunmaktadır . Ya başka neyi olacaktı!”, “atalarımız yaklaşık dörtyüz yıl önce ….” diye başlayan tutarsız sözler

comments user
faturacı

Gelsin sıcaklar ya 🙂