İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Sözlük

Pastırma Yazı Nedir? Ne Zaman?

Pastırma Yazı Nedir? Ne Zaman?
15
+ - 6

PASTIRMA YAZI NEDİR? PASTIRMA YAZI NE ZAMAN GÖRÜLÜR? PASTIRMA SICAKLARI HAKKINDA BİLGİLER…

Pastırma yazı, sonbahar mevsiminde genellikle ekim ayı sonuna doğru ile kasım ayının ikinci haftası arasında meydana gelen sıcak hava dalgasının etkili olduğu, sıcaklıkların mevsim normallerine göre daha yüksek seviyelerde seyrettiği gündüzleri güneşli, geceleri açık ve ayazlı günler için kullanılır.

Ülkenin bulunduğu coğrafyaya göre değişiklik göstermekle beraber pastırma yazı veya diğer ismiyle pastırma sıcakları yılda birkaç defa yaşanır. Bazı bölgelerde ise hiç yaşanmaz. Genellikle birkaç gün sürmekle birlikte bazen etkili olma süreci 7-10 günü bulabilir. Pastırma yazında bu periyotlarda, gündüz vakti hava sıcak ve güneşli olurken, geceleri açık ve ayaz olur. Hatta geceleri don olayları bile görülebilmektedir. Havalar özellikle akşamları hafif puslu ve rüzgarlı olur. Halk arasında özellikle gece etkili olan ayaz sebebiyle pastırma ayazı tabiri de kullanılır.

pastirma-yazi-ne-zaman-olacak Pastırma Yazı Nedir? Ne Zaman? Sözlük

Pastırma yazının fiziksel sebepleri bulunmaktadır. Bunların başlıcası, kutup kaynaklı soğuk hava kütlelerinin güneye inerken hareketsiz hale gelmesi ve bu şekilde sıcak yüksek basınç merkezi oluşturmalarıdır. Bu şekilde havanın dikey hareketi de engellenmiş olur. Bu zaman dilimlerinde havanın puslu olmasının en büyük sebebi ise alçak irtifalarda yoğunlaşan duman ve toz partiküllerinin engellenmesi ve hareketsiz hale gelmesidir. Pastırma yazı tabirinin kullanılmasının sebebi ise bu dönemde kışın tüketilen sucuk ve pastırma gibi yiyeceklerin hazırlanmasıdır.

[ilgiliicerik icerik_id=”1316″]

Anadolu’da Pastırma ayazı, pastırma yazı, pastırma sıcakları ifadesi kullanılıyor…

pastirma-sicaklari-nedir-ne-zaman Pastırma Yazı Nedir? Ne Zaman? Sözlük

Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse pastırma sıcaklarıyla ilgili şunları söyledi :

“Atalarımız yaklaşık 400 yıl önce seyahatlere, heybelerinde bozulmasın diye kurutulmuş etlerle çıkmışlar. Ayazlı havadan dolayı bu mevsimde kuruttukları et çok lezzetli olduğu için ismi ‘Pastırma Ayazı‘ demişler. Ama biz ‘Pastırma Yazı‘ diyoruz. Aslında ‘Pastırma Ayazı’ndan geliyor. Sebebi de şu; yazı anımsatan günler yaşanıyor.

Gündüzleri oldukça güneşli, sabah ilk saatlerde sis ve pus hadisesi gözüküyor.

Bu tarz havaların belirgin özelliğidir. Rüzgar hafif, insanları rahatsız etmiyor. Bu da ekim ayının sonu ile kasımın ortaları arasında görülüyor. Bazen yılda bir defa da oluşabilir. Üç gün yaşanıyor, arada bir iki gün hava tekrardan bozuyor, sonrasında bir 10 gün daha yaşanabiliyor.” diyor…

Yazar Hakkında

Türkiye'nin İlk Meteorolojik Forum Sitesi

Yorum Yap

Cevabı İptal Et

Yorumlar (6)

Popüler Yorumlar
  1. 6 sene önce

    Bu site bilimsel değil de masal sitesi herhalde. Bkz ” fiziksel sebepleri bulunmaktadır . Ya başka neyi olacaktı!”, “atalarımız yaklaşık dörtyüz yıl önce ….” diye başlayan tutarsız sözler

  2. Bu makalenizi okurken keşke şuandaki mevcut sıcaklar yerine pastırma yazı gelse demek geliyor insanın içinden… Verdiğiniz değerli bilgilendirme için teşekkürler.

Yapılan Yorumlar
  1. 8 sene önce

    kış geldi çattı sogumaya başladı havalar artık

  2. Şu sıralar pastırma yazı yaşanıyor,havalar çok güzel

  3. pastırma değilde cehenem sıcağı var şuan bizim akdenizde 52 dereceyi bulan sıcaklıklar

  4. Bu makalenizi okurken keşke şuandaki mevcut sıcaklar yerine pastırma yazı gelse demek geliyor insanın içinden… Verdiğiniz değerli bilgilendirme için teşekkürler.

  5. 6 sene önce

    Bu site bilimsel değil de masal sitesi herhalde. Bkz ” fiziksel sebepleri bulunmaktadır . Ya başka neyi olacaktı!”, “atalarımız yaklaşık dörtyüz yıl önce ….” diye başlayan tutarsız sözler

  6. 6 sene önce

    Gelsin sıcaklar ya 🙂

Emre Eraslan için bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.