Şimdi yükleniyor

Sis Nasıl Oluşur?

sis-nasil-olusur Sis Nasıl Oluşur? Bilgiler

Sis Nedir? Sis Nasıl Oluşmaktadır?

Sis, sıcak ve nemli sayılabilecek bir havanın aniden soğuk bir havaya maruz kalması neticesinde meydana gelen bir doğa olayıdır. Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir.

Sis Çeşitleri

Sis türleri, kendi içinde iki çeşide ayrılır. Bunlar hava kütlesi sisleri ve cephe sisleri şeklindedir. Hava kütlesi sisleri DE kendi içinde radyasyon sisi, adveksiyon sisi, oroğrafik sis olarak üçe ayrılır.

Radyasyon Sisi

Açık ve durgun gecelerde ısı kaybı sebebiyle yer yüzeyi ve yüzeye yakın hava hızla soğur. Yerden yukarı doğru yükseklik arttıkça atmosferde ters bir sıcaklık dağılımı ortaya çıkar. Alt seviyelerde hava soğuk olur. Yükseklik arttıkça sıcaklık da artar. Soğuma havanın çiğ noktasına kadar inerse sis oluşur. Bu tür sisteler gece başlar, gündüz hava ısınınca, öğlen saatlerine doğru ortadan kalkar.

Adveksiyon Sisi

adveksiyon-sisi-300x200 Sis Nasıl Oluşur? Bilgiler Adveksiyon sisi, sıcak ve nemli havanın soğuk bir yüzey üzerine hareketi ile alt katmanların soğuyarak su buharının yoğunlaşması sonucu oluşan sis türüdür. İlkbahar’da kıyı bölgelerimizde sıkça oluşmaktadır.

Oroğrafik Sis

Oroğrafik sis, yatay hareket eden havanın yer şekli etkisiyle yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislerdir. Yer şekli etkisiyle yükselme hafif hafif ve yataya yakın olmalıdır.

Cephe Sisi

Cephe sisi, karşılaşan iki farklı hava kütlesinden sıcak olanın soğuk olan üzerinde yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislerdir.

Paylaş: