İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Haberler

2019 Kışı Nasıl Geçecek? 2019 Kış Tahmini

2019 Kışı Nasıl Geçecek? 2019 Kış Tahmini
18
+ - 2

Bu kış nasıl geçecek? 2019 kışı nasıl geçecek? İşte 2019 kış tahmini…

2019 kış mevsimi yaklaşıyor. Yurdumuz mevsim normalleri civarında seyreden, çok bunaltıcı sıcakların görülmediği bir yaz mevsimini geride bıraktı. Deniz suyu sıcaklıklarının mevsim normallerinin epey üzerinde seyretmesi ve ani sonbahar mevsimine geçiş beraberinde bulunduğumuz coğrafyada sert meteorolojik hadiselerin oluşmasına neden oldu. Hatta öyle ki bulunduğumuz coğrafyada kırbaç kasırgası olarak adlandırılan akdeniz kasırgası (medicane) oluşumu gerçekleşti. Son derece hareketli ve sert bir şekilde yazdan sonbahara geçiş yaşandı. Benzer durum sonbahar mevsiminden kış mevsimine geçişte de bekleniyor. Yurdumuzda bu kış mevsiminin meteorolojik açıdan hareketli geçmesi tahmin ediliyor.

BU YIL HAFİF/ORTA EL NİNO BEKLENİYOR…

kis-tahminleri 2019 Kışı Nasıl Geçecek? 2019 Kış Tahmini Haberler

2018-2019 kış mevsiminde tahminlere göre hafif-orta arası bir El Nino bekleniyor. Ancak hafif ve orta değerlerde yani +1 / +2 değerleri arasında aynı değerlendirmeyi yaparak iki değerde de benzer hava olaylarını beklemek doğru bir tahmin olmaz. Genel tahminlere göre ENSO değeri pozitif değerlere çıktıkça korelasyona göre 2m yer sıcaklıklarını gösteren haritada yeşil, sarı ya da turuncu renklerle gösterilen bölgelerde sıcaklıklar artmaktadır. Mavi, mor renk tonlarında ise tam tersi sıcaklık azalmaktadır. Bu korelasyona göre 2m olarak ifade edilen yer sıcaklıklarında ENSO değerinin artması Türkiye için nötr etki yaratmaktadır.

SOĞUK HAVALARIN ROTASINDA TÜRKİYE…

2019-kis-tahminleri 2019 Kışı Nasıl Geçecek? 2019 Kış Tahmini Haberler

QBO yani Singapur rüzgarları olarak adlandırılan verilere göre çetin kış koşullarına ilişkin sinyaller bulunmaktadır. 500 hpa basınç verilerini yansıtan harita incelendiğinde yeşil ve sarı renklerde gösterilen bölgelerde basınç artmakta, beyaz renkli yerlerde ise değişime uğramamaktadır. İspanya, Portekiz çevresinden doğuya doğru basıncın yükselmesi ve kuzey kesimlerden inecek sert soğuk havalara oluşacak tepki alçak basıncının daha doğu bölgelerde oluşacağı anlamına gelmektedir. İtalya, Girit, Antalya gibi yerlerde oluşabilecek tepki alçak basıncı da beraberinde yurdumuzda geçmiş yıllarda yaşanan sert kışlardaki hadiseleri tekrarlatabilir. Bu tür oluşumlarda kuzey bölgelerdeki sert soğuk hava dalgası güneye inerek yurdumuzda çetin kış koşullarına neden olmaktadır.

ARALIK AYINDA KIŞI İYİCE HİSSEDECEĞİZ!

aralik-2018-nasil-gececek-tahmin 2019 Kışı Nasıl Geçecek? 2019 Kış Tahmini Haberler

Kış tahminlerine göre Kasım ayında yurdumuzu etkilemeye başlayacak olan soğuk hava dalgaları yüksek kesimlerde kar yağışlarına neden olacak. Aralık ayında ise yurt genelinde kış koşulları daha belirgin hissedilecek. Analizlere göre Balkanlar ile birlikte soğuk tarafta kalması beklenen Türkiye’de birçok şehirde mevsimin ilk kar yağışları görülebilir.

OCAK AYINDA SERT SOĞUK HAVA DALGALARI…

ocak-2019-nasil-gececek 2019 Kışı Nasıl Geçecek? 2019 Kış Tahmini Haberler

Kış tahminlerine göre 2019 Ocak ayında Türkiye’de çetin kış koşulları bekleniyor.  İspanya, Portekiz çevresinden doğuya doğru basınç değerlerinin yükselmesi bekleniyor. Bu değişim de beraberinde kuzey kesimlerden inecek sert soğuk hava dalgalarına oluşacak tepki alçak basıncının daha doğu bölgelerde oluşmasına neden olmaktadır. Böyle bir durumda İtalya, Girit, Antalya gibi yerlerde oluşabilecek tepki alçak basıncı da beraberinde yurdumuzda geçmiş yıllarda yaşanan sert kışlardaki hadiseleri tekrarlatabilir. Bu tür oluşumlarda kuzey bölgelerdeki sert soğuk hava dalgası güneye inerek yurdumuzda çetin kış koşullarına neden olmaktadır.

2020 Kışı Nasıl Geçecek? 2020 Kış Tahmini İçin Tıklayınız.

visio 2016 satın al

Yazar Hakkında

Türkiye'nin İlk Meteorolojik Forum Sitesi

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. 5 sene önce

    kışın kış gibi olduğu,bol karlı bir kış geçirmek dileği ile,hayırlı kazasız belasız bir sezon dilerim..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.