Sıcaklık Çevrimleri
Bildiğiniz gibi sıcaklıklar ikindi vakti en yüksek, sabaha karşı ise en düşük değerini alır. Biz buna Günlük Sıcaklık Çevrimi diyoruz. Sıcaklıklar gene Yaz aylarında en yüksek değerini alırken, Kış aylarında en düşük değerlerini alırlar. Biz buna Mevsimsel yada Yıllık Sıcaklık Çevrimi diyoruz.
Belirli bir gündeki en yüksek ve en düşük sıcaklık arasındaki farka ise günlük sıcaklık aralığı diyoruz. Bir gün içerisindeki maksimum ve minimum sıcaklıkların ortalamasına ya da saat başı yapılan sıcaklık ölçümlerinin ortalamasına günlük sıcaklık ortalaması diyoruz. Aylık ortalama sıcaklık; bir ayın her gününe ait ortalama sıcaklık değerlerinin toplanıp, aynı ayın gün sayısına bölünmesiyle elde edilir. Yıllık sıcaklıklar içinde benzer yöntemler kullanılabilir. Bir yıl içinde ölçülen maksimum ve minimum sıcaklığın farkına ise yıllık sıcaklık aralığı diyoruz. En geniş yıllık sıcaklık aralığına sahip yerler Kuzey Yarım Küre’de bulunan kıtaların iç kesimlerinde meydana gelir. Okyanus üzerinde ki yerlerde de oldukça azdır. Çünkü suyun özgül ısı değeri yüksektir.
Sıcaklık Çevrimlerini Etkileyen Etmenler
Bir bölgedeki coğrafi özellikler, o bölgedeki sıcaklık değerlerini doğrudan etkiler. Bu özellikler şunlardır;
* Enlem
* Rakım
* Bakı
* Su Kütlelerine Yakınlık
* Bulutluluk
Enlem: Bir bölgedeki sıcaklığın günlük salınımlarının meydana gelmesinde, o bölgeye düşen güneş enerjisi miktarının yeri büyüktür. Enlem derecesi ise bize bu enerjinin ne kadar olacağını söyler. Yaz mevsiminde kuzey’e gidildikçe gün uzunluğu artar. Buna bağlı olarak yüksek enlemlerde olan bir şehrin düşük enlemlerde olana göre daha çok güneş göreceğini söyleyebiliriz.
Rakım: Düşük rakımlarda hava sıcaklığı doğal olarak daha yüksektir. Çünkü, deniz seviyesine yakın yerlerde, yeryüzü tarafından yansıtılan ısıyı soğuracak su buharı miktarı daha fazladır ve hava daha sıcak olmaktadır. Yüksek rakımlı yerlerin üzerinde daha az atmosfer ve daha az su buharı olduğu görülür. Sonuç olarak, yüksek rakımlı yerlerin günlük sıcaklık aralığı genellikle deniz seviyesine yakın yerlerden daha fazladır.
Bakı: Yüzeyin hangi yöne baktığı, o yüzeyin hangi süreyle güneş ışığına kaldığını belirler. Güneş’e doğrudan dönük yerlerin sıcaklık aralıkları, Güneş’in tersi yöne bakan yerlere göre daha geniştir.
Su Kütlelerine Yakınlık: Su kütlelerinin uzağında kalan bölgeler de günlük sıcaklık aralığı, su kütlelerine yakın olan bölgelere göre daha fazladır. Yakının da su olan bir yerin günlük maksimum sıcaklığı düşerken, günlük minimum sıcaklığı artar.
Bulutluluk: Bulutlar, gündüz maksimum ve gece minimum sıcaklık değerlerinin farklarını minimize ederek günlük sıcaklık aralığını daraltır. Eğer hava bulutluysa gün içi maksimum sıcaklık değeri düşer çünkü yere ulaşabilen güneş enerjisi miktarı azalır. Gece ise tam tersi etki yaparak, ısıyı hapseder ve minimum sıcaklığı yükseltir.