Accuweather Asya Kış Tahmini 2018-2019 (Türkiye Özel)
Dünyanın önemli meteoroloji kurumlarından Accuweather 2018-2019 kış sezonuna yönelik Asya kıtası özel tahminini yayınladı. Accuweather 6 hafta önce yayınladığı Avrupa tahminindeki verileri Türkiye için daha detaylı bir şekilde paylaştı. Amerika Birleşik Devletleri’nin meteoroloji sitesi Türkiye için çetin kış koşullarının oluşabileceğine dikkat çekti. İşte makaleninin Türkçe çevirisi ve yorumu…
Aktif bir fırtına hattı Orta-Doğu’ya yağmur ve dağlarda görülen kar yağışları getirecek. Aynı şekilde Çin ve Japonya’da da 2018-2019 kışında benzer durumlar görülecek.
Yorum: Orta Doğu’da, Çin ve Japonya dahilinde aktif bir yağmur sezonu beklenmektedir. Ayrıca Dağlarda görülecek kar yağışlarından bahsedilmekte, Ancak dağ derken rakım belirtilmemektedir. Çin ve Japonya için dağlık alan mı yoksa alçak kesimler de mi kar görüleceği cümleden anlaşılamıyor.
Fırtına hattı oldukça güneye kadar inebilir ve kayda değer etkilere sebep olabilir.
Yorum: Salınımlar güçlü olursa, fırtına hattı en güneye kadar inebilir ve buralarda da önemli etkilere neden olabilir
Fırtınalar Ortadoğu’da nem toplayacak.
Bu Kış sık sık gerçekleşmesi beklenen fırtına koridoru Türkiye ve Suriye’den Kuzey Pakistan, Güney Çin ve Güney Japonya boyunca şekil alacak.
Yorum: Burada Jet akımları gibi bir hat oluşacağından bahsediyor. Buna en büyük sebep kuzeyden gelen salınımların oluşturacağı yağışların , güneyde konumlanacak Yüksek basınçlar tarafından Japonya’ya kadar uzatılacağını söylüyor. Yani Suudi Arabistan, Hindistan ve Japonya’da konumlanacak olan antisiklonlar, saatin dönüş yönünde hareket ederek makara gibi hattı uzatacaklar.
Bu patern Akdeniz ve Karadeniz sahillerinden Himalayalara kadar yağmur ve dağlarda görülen kar yağışlarına sebep olacak.
Yorum: Burada Akdeniz ve Karadeniz sahillerinde yağmur kısmını anladık, fakat bununla beraber ‘mountain snow’ dediğimiz yani dağ karı ifadesinin ucu açık. Rakım belirtilmemiş.
Fırtınalar bazı alışılmadık yerlere kadar uzanarak su baskınlarına ve/veya yoğun kar yağışlarına sebep olabilir.
Yorum: Fırtınalar güçlü olacağından hiç beklenmeyen, burada böyle bir şey olmazdı denen yerlere dahi su baskınları ve/veya yoğun kar yağışları getirebilir
Uluslararası baş meteorolojist Jason Nicholls der ki; “ Soğuk havalar bu fırtınaların bir veya birkaçında Ocak ve Şubat aylarında oldukça güneye kadar salınabilir ve bu durumda Lübnan, Suriye, İsrail, Ürdün ve Kuzey Irak’ın alçak kesimlerine de kar getirebilir.”
Yorum: Soğuk salınımlar vasıtasıyla oluşacak fırtınalarda; örneğin cephesel yağışların bazılarında, soğuk hava oldukça güneye inebilir. Örnek: Kastamonu, Ankara, Konya Karaman hattından Akdeniz’e oradan da doğuya hareketle Orta-doğu ülkelerinde alçak kesimlerde dahi kar yağışlarına sebep olabilir, ki bu durum 2012’de olmuştu.
Bu patern Türkiye’den Kuzey İran’a kadar normallerin altında hava sıcaklıklarına sebep olabilir.
Yorum: Bu Türkiye’deki kar, kış sevenler için güzel haberdir. Soğuk hava salınımları zaman zaman oldukça güçlü olacak.
Accuweather Kıdemli meteorolojisti Eric Lester der ki “Türkiye’de, özellikle dağlarda, soğuk atakların hemen fırtınaları takip etmesiyle, ağır Karadeniz deniz efekti kar yağışları görülebilir”
Yorum: Lodoslu havaların ardından gelecek soğuk ataklardan bahsediliyor. Ege ve Akdeniz’e soğuk salınım olduğunda cephe oluşur, bu cephe kuzeydeki yüksek basınçla uygun sinoptik desene geçerse Karadeniz’den aldığı nemi kar yağışına çevirebilir. Yalnız burada yine “mountains snow” tabiri kullanılmış. Dağlık alanlar şeklinde açıklanmış ancak rakım belirtilmemiştir.
Haber Kaynağı:
Çeviri Kaynağı:
[ilgiliicerik icerik_id=”16786″]
windows 10 enterprise key satın al
Paylaş:
Yorum gönder