İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Bilgiler

Türkiye’de Rüzgarlar

Türkiye’de Rüzgarlar
20
+ - 4

Hangi Rüzgar Hangi Yönden Eser?

Çoğu kişinin karıştırdığı ve merak ettiği soruların başında gelir “Hangi rüzgar hangi yönden eser“… Poyraz Hangi Yönden Eser? Karayel Hangi Yönden Eser? Lodos Hangi Yönden Eser? Yıldız hangi yönden eser? Kıble hangi yönden eser? Keşişleme hangi yönden eser?

Rüzgar; atmosfer sistemi içerisinde yer alan havanın dünya yüzeyine paralel olarak hareket etmesi sonucunda oluşan hava olayıdır. Rüzgar bir yönde esmeyip çeşitli yönlerden esmektedir. Rüzgarın esişlerinin farklı etkiler oluşturmasından dolayı rüzgarlara çeşitli isimler verilmiştir.

Birçok kişi günlük yaşam içerisinde rüzgarların isimlerini duymuş olsa da bu rüzgarların hangi yönde estikleri ve özellikleri hakkında bilgi sahibi değildir.  İşte Türkiye’de rüzgarlar hakkında görsel ve yazılı bilgiler…

cografya-ruzgarlar-1024x527 Türkiye'de Rüzgarlar Bilgiler

Karayel Rüzgarı: Kuzeybatı yönünden esen rüzgardır. Soğuk bölgelerden esmesi sebebiyle soğuk rüzgar türleri arasında yer alır. Yaz aylarında yağmur, kış aylarında ise özellikle Trakya, Marmara, Karadeniz’e sert soğuklarla birlikte kar getirici etkisi bulunmaktadır. Kış aylarında soğuk havalardan hoşlanmayanlar için sevilmez. Yaz aylarında ise serinletici etkisi sebebiyle sıcaktan bunalanlar için doğal klima etkisi yaratmaktadır.

Poyraz Rüzgarı: Poyraz kuzeydoğu yönünden esen rüzgardır. Soğuk bölgelerden esmesi sebebiyle soğuk rüzgar türleri arasında yer alır. Kış aylarında hava koşullarının da elverişli olduğu hallerde bu rüzgarla birlikte özellikle Marmara, Karadeniz yoğun kar yağışı alabilmektedir. Kış aylarında soğuk havalardan hoşlanmayanlar için sevilmez. Yaz aylarında ise serinletici etkisi sebebiyle sıcaktan bunalanlar için doğal klima etkisi yaratmaktadır.

Lodos Rüzgarı: Lodos güneybatı yönünden esen rüzgardır. Ilık hava taşıdığı için sıcak rüzgarlar sınıfında yer alır. Lodos rüzgarıyla birlikte genelde yağmur görülür. Lodosun yağmur taşıyıcı etkisi vardır. Kış aylarında lodos rüzgarının ardından rüzgarın kuzeye dönmesiyle birlikte genelde sert sıcaklık düşüşleri görülür.

Keşişleme Rüzgarı: Güneydoğu yönünden esen rüzgar keşişleme rüzgardır. Sıcak rüzgar tipleri arasında yer alır ve havanın ciddi manada kurumasına neden olur. Yaz aylarında kuraklık rakamlarının yükselmesine ve havanın bunaltıcı bir hal almasına sebep olur.




Yıldız Rüzgarı: Kuzey yönlü esen rüzgardır. Özellikle karadeniz bölgesinde hissedilen bir rüzgardır. Kışın sert soğuk yaparken yazın serinletici etkisi vardır.

Kıble Rüzgarı: Güneyden esen rüzgar türüdür. Güneyden esip sıcak havanın etkisiyle ısındığından sıcak rüzgarlar grubunda yer alır. Yaz aylarında bunaltıcı sıcakların oluşmasına neden olur. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ciddi derecede kuraklığın oluşmasına neden olur.

hangi-ruzgar-hangi-yerden-eser Türkiye'de Rüzgarlar Bilgiler

Yazar Hakkında

Türkiye'nin İlk Meteorolojik Forum Sitesi

Yorum Yap

Yorumlar (4)

  1. Teşekkürler Gerçektende bilgilendirici bir makale olmuş 🙂

  2. 4 sene önce

    Faydalı olması dileğiyle, kolay gelsin.ilk defa hava durumu ile ilgili bir bildirim alacam.

  3. 4 sene önce

    Sema güzel olmuş, yanlız OK yönleri ters rüzgarın esişine gore

  4. Çok güzel olmuş teşekkürler sağolun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.