Zemherir (Erbain) ve Zemheri Nedir?
TAKVİME GÖRE HAVA DURUMU: ZEMHERİR (ERBAİN) NEDİR? ZEMHERİ NEDİR?
Eski dönemlerde zemheri, hamsin gibi terimler ve genel olarak takvime göre hava durumu günlük hayatta büyük önem taşımaktaydı. Günümüzde meteoroloji bilimi geliştiği için takvim hava durumu bilgileri sadece takvim yapraklarında kaldı denilebilir. Popülerliğini yitirse de bu konuların genel kültür açısından bilinmesinde fayda vardır. Zemherir, kış mevsimine giriş yapılmasının ardından takvimlerde “karakış” olarak adlandırılan sürecin başlamasına denir. Zemherir veya erbain, çoğu zaman zemheri ile karıştırılır. Halk diline göre, zemheri dönemi veya zemheri ayı, genel olarak kış mevsimini ifade etmekteyken zemherir veya erbain ise kışın en şiddetli dönemini ifade etmektedir.
Miladi Takvime göre zemherir (erbain), 40 günlük bir süreç içerisinde gerçekleşmektedir. Bu süreç, 21 Aralık’ta başlayıp 31 Ocak itibariyle sona erdiği varsayılmaktadır. 1 Şubat itibariyle eskilerin deyimi ile zemheri ya da erbain dönemi son bulmaktadır.
ZEMHERİR İLE ZEMHERİ ARASINDAKİ FARK
Halk diline göre, kış mevsiminin en şiddetli zamanı olarak kabul edilen zemheri, zemherir (erbain) ve hamsin dönemi olmak üzere iki döneme ayrılmaktadır. Zemheri geniş anlamıyla 22 Aralık ile 21 Mart arasındaki 3 aylık dönemin tümüne verilen isimdir. Zemherir ise bu 3 aylık kış döneminin en sert geçtiği varsayılan 40 günlük dönemine (22 Aralık-31 Ocak) verilen isimdir. Hamsin dönemi 31 Ocak-21 Mart tarihlerini kapsayan 50 günlük bir dönemdir. Zemherir ve Hamsin dönemleri (yani toplam 90 günlük soğuk dönem) zemheri olarak adlandırılan dönemi oluşturmaktadır. (Zemheri: 22 Aralık – 21 Mart / Zemherir: 22 Aralık – 31 Ocak / Hamsin: 31 Ocak – 21 Mart)
Paylaş:
2 comments