Açılımı Madden-Julian Oscillation olan MJO, bir döngü tanımlama gerecidir. Kısaca tanımlamak gerekirse Hint ve Pasifik Okyanusu’nda ki siklonların doğuya doğru yayılışının karakterize edilişidir. Bu salınımları ilk olarak 1971 yılında Dr. Roland Madden ve Dr. Paul Julian keşfetmiştir. Bu iki isim o yıllarda Pasifik’te Singapur ile Kanton Adaları arasında düzenli salınımlar gözlemledi ve bu salınımları MJO olarak isimlendirdi.
Bu salınım döngüsü, tropikal siklonların Hint Okyanusu üzerinde ortaya çıkıp, Hint okyanusu üzerinde yeni bir siklon oluşumundan önce daha soğuk sulara sahip olan Doğu Pasifik üzerinde etkisini yitirmesiyle tamamlanır. Klasik bir döngü 30-60 gün sürmektedir ve bu döngünün 8 aşaması bulunmaktadır. Klasik bir MJO grafiğinde bulunan 8 faz bu aşamalardır.
Grafikte görülen 8 aşama şu şekilde ifade edilebilir :
- Faz 1 : Batı Hint Okyanusu’nda üzerinde gelişmiş bir konveksiyon gelişir.
- Faz 2-3 : Gelişmiş olan bu konveksiyon yağış Afrika,Hint Okyanusu ve Hint alt kıtasının üzerinde yavaşça doğuya doğru hareket etmeye başlar.
- Faz 4-5 : Bu gelişmiş konveksiyon doğuya ilerleyerek Endonezya ve Batı Pasifik’e ulaşır.
- Faz 6-7-8 : Artan yağışlar doğuya ilerleyişine devam eder ve Orta-Doğu Pasifik üzerinde etkisini yitirir.
Bu döngü tamamlandıktan sonra hemen bir yeni döngü başlar.
Bu klasik döngü yani MJO sadece ekvotaral düzlem üzerinde ilerlediği coğrafyada değil; Dünya üzerinde çeşitli etkilere sebep olur. Bu etkiler şu şekilde sıralanabilir :
- MJO, tropikal kasırgalar için elverişli koşullar yaratır. Dolayısıyla kasırga mevsiminde takibi önem kazanır.
- Musonlar üzerinde hem musonların etki alanı hemde muson mevsiminin gecikmesi gibi etkilere sahiptir.
- ENSO üzerinde çeşitli etkilerinin olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. El Nino ve La Nina dönemlerinin gelişim hızına ve yoğunluğuna katkıda bulunabilir.
- Ani bir stratosferik ısınma (SSW) olayının başlangıcını etkileyebileceği yönünde birçok veri bulunmaktadır.
- MJO, yarattığı siklon ve antisiklonlar ile kuzey yarımkürede sinoptiği etkiler. Çeşitli salınımların endekslerini, özellikle de NAO’yu etkileyerek kuzey yarımkürede sinoptik düzeni değiştirir. Bu nedenle kuzey yarımkürede kış mevsiminde sert soğuk salınımlarının takibinde MJO önem kazanır.