Yağmur Nedir ? Yağmur Nasıl Oluşur ?
Yağmur Nedir ?
Atmosferdeki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşan ve çapı 0,5 mm’den büyük damlalar biçiminde yeryüzüne düşen yağış. Damlaların çapının daha küçük olduğu yağış türüne çisenti denir. Havadaki nem %100′ü aşınca, su buharı yoğunlaşarak su tanecikleri oluşturur. Bu tanecikler rüzgârla sürüklenerek bir araya gelir ve bulutları meydana getirir. Bulut soğuk bir hava tabakasıyla karşılaşınca buluttaki su yoğunlaşarak su damlacıklarına dönüşür. Bu damlacıklar düşebilir büyüklüğe ulaşınca yağış olur. Atmosferin sıcaklığı belirli bir yükseklikteyse yağış, yağmur biçimindedir.
Yağmurun Faydaları Nelerdir ?
Yağmur su döngüsünün gerçekleşmesini sağlar. Yer yüzündeki sular yağmur sayesinde temizlenir.
Yağmur suyu tarla bitkileri için yararlıdır. Sulama yapılarak da bitki yetiştirilebilir. Ancak yağmur suyunun mineral bakımından zengin olması ve belli bir nokta yerine bitkinin her yerine etki etmesi verimi artırır.
Yağmur suyu içilebilir. İçerdiği minerallar bakımından yararlıdır. Saçlara, ellere ve vücuda sürülebilir. Cildi yumuşacık yapar.
Yağmur ormandaki ağaçların su ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ormanlar sayesinde canlılığın devamı için gerekli oksijen elde edilmektedir.
İlk baharda yağan yağmurlar sayesinde çiçek tozları ve polenler atmosferde dolaşmakta ve bitkiler arası çeşitliliği ve döllenmeyi olumlu etkilemektedir.
Yağmur burnunuzu, yanaklarınızı, bütün yüzünüzü kamçılar ve bedavadan iyi bir püskürtücü gibi etki eder.
Birçok farklı formda meydana gelebilir, bunlar nemli hava havadan aldığı tozlarla ve de güneş ışığı altında pişmekte. Bulutlar resmen canlanmakta bir bakıma, çünkü içlerinde indirgenmiş demir, çinko , mangan, vb. gibi eser elementler ile arginine, alanin, proline, valine, ıysine, histidine, aspartik asit, glutamik asit serine vb. gibi hayatın temel taşları olan aminoasitlerle zenginleşmekte.
Yağmurun Zararları Nelerdir ?
Yağmurun en büyük zararı sel oluşumuna sebep olmasıdır. Seller yüzünden insanlar hayatlarını kaybetmekte ve maddi zarara uğramaktadır.
Bazen ulaşımı aksattığı da görülür. Yağmurlu havalar lastiklerin kayması yüzünden kazalara sebebiyet verebilir.
Çok yağması durumunda bazı tarla bitkilerinin gelişmesini engellemekte ve hatta çürümelerine bile yol açabilmektedir. İncir bitkisinin hasadını fazla yağmur yağması engelleyebilmektedir.
Kışın yağmur yağması sonucu biriken suların buzlanması da insan hayatını olumsuz etkiler.
Çığ düşmesi, yıldırım çarpması kasırga, fırtına ve hortum yağmurun diğer zararlarıdır.
Paylaş:
1 yorum