İlginizi Çekebilir
konvektif-ne-demek-335x195 Konvektif Ne Demek? Sözlük
  1. Ana Sayfa
  2. Sözlük

Downburst Nedir? Nasıl Oluşur?

Downburst Nedir? Nasıl Oluşur?
7
+ - 4

Downburst nedir? Downburst nasıl oluşur? Süper hücre nedir?

Downburst nasıl oluşuyor? Yurdumuz coğrafyası artık sert meteorolojik hadiselere maruz kalmaya başladı. Bu sert meteorolojik hadiselerden biri de süper hücredownburst” olarak isimlendirilen aşağı patlamadır. “Downburst” kısacası aşağı patlama demektir. Bu meteorolojik hadise şiddetli yağmur, dolu, yıldırım, şimşek vakıaları oluşturabilen, normal şartların tersine aşağı yöne doğru ivme alan ve yerde yanlara saçılan çok kuvvetli hava hareketidir.

downburst-superhucre-nasil-olusur Downburst Nedir? Nasıl Oluşur? Sözlük

Downburst, çok sıcak hava kütlesiyle çok soğuk hava kütlesinin çarpışması sonucunda meydana gelmektedir. “Downburst” olarak adlandırılan bu meteorolojik hadise, kasırga boyutunda hasarlar doğurabilmektedir. Etkisi bu sebeple tehlikeli boyutlardadır.

downburst-1 Downburst Nedir? Nasıl Oluşur? Sözlük

Bu meteorolojik hadisede, hızla yere çöken hava yere çarpmasıyla birlikte daha fazla gidemeyeceği için aynı hızla yanlara doğru yön alır. İstanbul’da 27 Temmuz 2017 dolu felaketinde yaşanan hadise bu şekildeydi. Yer seviyesinde gerçekleşen şiddetli yatay rüzgarlarla büyük dolu tanelerini adeta bir mermi gibi insanlara, araçlara, evlere savurdu…

27 Temmuz 2017 tarihinde yaşanan bu felaketle ilgili Hava Forum’un yapmış olduğu haber basında büyük ilgi görmüştü. Çoğu kişi “downburst” ile ilk defa tanışmıştı…

 

downburst-haber Downburst Nedir? Nasıl Oluşur? Sözlük

Yazar Hakkında

Türkiye'nin İlk Meteorolojik Forum Sitesi

Yorum Yap

Yorumlar (4)

  1. Bu açıklamaya istinaden, yere doğru çok hızlı hareket eden doluların nasıl bu kadar büyük olduğunu da açıklayabilir misiniz? Öncesinde yukarı doğru bir yağış şekli olması gerekmez mi?
    Tşk

    • 7 sene önce

      Bulut kütlesi yaklaşık 10 kilometre kalınlığındaydı. Bu kalınlıkta bir kütlede düşey hız çok yüksek olur. Yağış bulut içinde aşağıdan yukarıya doğru tekrar çıkar, iner. Yerçekimi kuvvetine girinceye kadar bu şekilde tekrarlana tekrarlana dolu büyür. Kısacası bu tür bir kütlede dolu tanesinin bulut içinde hapsolup dönmesi dolunun büyümesine neden olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.